שבוע 20 - מה עובר עליך ועל התינוק, טיפים ובדיקות שצריך לעשות
התפתחות התינוק בשבוע 20
מזל טוב, הגעת למחצית ההריון שלך! בשבוע 20 את בחודש חמישי, הקטן שלך גדל ומתפתח ונראה כבר כמו תינוק.
התינוק שלך הוא כעת בערך בגודל של בננה, בגודל של כ-16.5 ס״מ מקצה לקצה ומשקלו כ-280 גרם. הגוף שלו נראה יותר פרופורציונלי ורגליו מתארכות.
התינוק שלך מתחיל לייצר מקוניום, חומר דביק שחור שממנו עשויות היציאות הראשונות שלו לאחר הלידה. אין צורך לדאוג, המקוניום הוא סטרילי ולא יגרום לבעיות ברחם.
העור של תינוקך עדיין שקוף אך מתחיל להתעבות ובקרוב יתחיל להיות מכוסה בציפוי שעווה בשם vernix caseosa המגן על עורם העדין. שיער דק שנקרא lanugo מתפתח גם בכל הגוף כדי לעזור לוורניקס להיצמד.
מערכת העיכול של תינוקך מתרגלת תנועות כיווץ, הכליות שלהן מייצרות שתן, ומח העצם עסוק ביצירת תאי דם. אם יש לך ילדה, הרחם שלה נוצר במלואו עכשיו והנרתיק שלה מתחילה להתפתח. הקטן שלך גם בולע מי שפיר וסופג מהם כמויות קטנות של סוכר.
אולי האירוע המרגש ביותר היא שאת עלולה להתחיל להרגיש את התנועות הראשונות של תינוקך בין 16-25 שבועות, המתוארות לעתים קרובות כתחושת בועות קטנות. ככל שהתינוק שלך גדל ומתחזק, תנועות אלו יהפכו חזקות ובולטות יותר. ההרגשה של הבעיטות הראשונות הללו היא חווית חיבור מדהימה!
שינויים בגוף שלך
עם כניסתך לשבוע ה-20 להריון, ייתכן שתבחיני בכמה שינויים משמעותיים המתרחשים בגופך. סביר להניח שהבטן שלך הופכת בולטת יותר כעת כאשר הרחם שלך ממשיך להתרחב כדי להכיל את התינוק הגדל שלך. כשהרחם שלך דוחף את הבטן קדימה, את עלולה לגלות שהטבור שלך מתחיל להשתטח או אפילו לברוח החוצה, וזה נורמלי לחלוטין.
גם השדיים שלך ממשיכים לגדול ולהשתנות לקראת ההנקה. ייתכן שחלקים מסביב לפטמות נעשים גדולים יותר ומכהים יותר. ייתכן שתבחיני בוורידים גלויים יותר על פני החזה שלך כאשר נפח דם מוגבר זורם אל השדיים.
ככל שהבטן שלך גדלה, עולה הסיכוי להתחיל לחוות קצת כאבי גב או מאמץ, במיוחד בגב התחתון. שינוי מרכז הכובד שלך, התרופפות מפרקים ורצועות ומשקל נוסף יכולים לגרום לכאבי גב. נעילת נעליים תומכות ונוחות, שימוש בכרית הריון וביצוע מתיחות עדינות (יש להתייעץ עם הרופא לפני) יכולים לעזור להקל עלייך.
שינוי נפוץ נוסף הוא ה-linea nigra - קו אנכי כהה שיכול להופיע באמצע הבטן שלך כשהעור שלך נמתח. פיגמנטציה מוגברת מהורמונים יכולה גם לגרום להתכהות של שומות, נמשים, פטמות ואפילו הפנים שלך. שינויים אלו בעור הם נורמליים ויעלמו אט אט אחרי הלידה.
אולי את מרגישה במצב רוח טוב יותר משבועות קודמים כי הרבה נשים מדווחות על עליה באנרגיה בין השליש הראשון לשני. עם זאת, גודל הרחם גדל וגדל ולא מן הנמנע שתרגישי קצת קוצר נשימה. נסי לקחת הפסקות ישיבה מפעם לפעם.
כל השינויים בגוף שתוארו הם סימנים לכך שההריון שלך מתקדם והגוף שלך מסתגל לרעיון שאת מגדלת תינוק קטן בתוכך, בעוד שחלק מהשינויים יכולים להיות קצת מעיקים, נסי לאמץ אותם כחלק מהמסע של הריון ואמהות.
תסמיני הריון - שבוע 20
כאבי רצועות עגולות: ככל שהרחם שלך גדל, את עלולה להרגיש כאבים חדים או נוקשים בבטן התחתונה או באזור המפשעה. זה נגרם בעקבות מתיחה של הרצועות התומכות ברחם שלך.
התכווצויות ברגליים: התכווצויות ברגליים ובכפות הרגליים נפוצות במחצית השנייה של ההריון, ולעתים קרובות מופיעות בלילה. שתיה מרובה, מתיחות קבועות ונעילת נעליים תומכות יכולים לעזור למנוע אותם.
הפרשות מהנרתיק: עלייה בכמות הפרשות נרתיקיות לבנות/חלביות היא נורמלית במהלך ההריון. צרי קשר עם הרופא שלך אם זה ההפרשות מסריחות, ירוקות, מדממות או גורמות לגירוי מכיוון שאלו יכולים להיות סימנים לזיהום.
נפיחות: ייתכן שתבחיני בנפיחות בקרסוליים, ברגליים ובידיים שלך, במיוחד בסוף היום. נפיחות מסוימת היא נורמלית עקב נפח דם מוגבר ולחץ מהרחם שלך. על מנת להקל, נסי לשבת בתנוחה בה הרגליים כלפי מעלה.
כאבי גב: המשקל הנוסף של הבטן שלך יכול להוביל לכאב בגב התחתון. חשוב לעשות תרגילים ליציבה טובה, השתמשי בכרית הריון לתמיכה, ונסי יוגה טרום לידתית או עיסוי להקלה.
צרבת: ככל שהרחם תופס יותר מקום, הוא יכול לדחוף את חומצת הקיבה חזרה אל הוושט ולגרום לצרבת קשה. אכלי ארוחות קטנות יותר כל כמה שעות. הימנעי ממזונות חריפים, שמנוניים וחומציים.
קוצר נשימה: הרחם הגדל שלך מתחיל להפעיל לחץ על הסרעפת שלך, מה שעלול להקשות על הנשימה. נסי לשבת זקוף כדי לתת לריאות שלך יותר מקום להתרחב.
שינויים בחזה: את עלולה להרגיש שינויים בחזה תוך התכוננות הגוף שלך להנקה, את עשויה להבחין שהם הולכים וגדלים, מרגישים רכים יותר, והפטמות שלך עשויות להשתנות בצבע ובגודל.
שכחה: המכונה בדרך כלל "טפשת הריון", נשים רבות מרגישות יותר שכחניות ויותר קשה להן להתרכז בתקופת ההריון. ערכו רשימות ואל תתבאסו על עצמיכן, המוח שלכן עובד קשה כדי לגדל תינוק!
בדיקות ופעולות מומלצות בשבוע 20
מי שפיר : בדיקת מי שפיר עוזרת לשלול מעבר מחלות גנטיות העוברות בתורשה, וכמו כן למצוא מומים כרומוזומליים. במהלך הבדיקה נשאב חלק קטן ממי השפיר המקיפים את העובר ובמעבדה מגדלים תאים עובריין הנמצאים בתוכו. הבדיקה מבוצעת החל מהשבוע ה 16 להריון ועד שבוע 22 ו6 ימים. ישנם מקרים מסויימים בהם הבדיקה מסובסדת ע״י הקופה או משרד הבריאות, כגון כאשר האישה מעל גיל 33, או שתוצאות בדיקת הסינון המוקדמת מורה על סיכון מוגבר.
סקירה מאוחרת: (סקירה שניה) בדיקת אולטראסאונד בה הרופא עובר בדקדוק על איברי התינוק ומוודא את שלמותם, גודלם ביחס לשבוע (אחוזון לעומת הנורמה), בדיקת מומים ובעיות אחרות. בבדיקה נבדקים קוטר הגולגולת, היקף הראש, היקף הבטן, אורך עצם הירך, עמוד השדרה, בחזה יבדקו הריאות, הלב והעורקים, בפנים ארובות העיניים, והשפתיים, בבטן כליות, כיס השתן, קיבה, חבל הטבור והשרשתו, בנוסף יבדקו עמוד השדרה, מיקום השלייה, כמות מי השפיר, תנועות העובר, אורך צוואר הרחן ועוד. הבדיקה יכולה להשתנות בין רופא לרופא. הבדיקה מתבצעת משבוע 20 ועד שבוע 23.
הירשמו לשיעור לידה: עכשיו זה זמן מצוין להתחיל להתכונן ללידה. חפשו שיעור עם מדריכה שאתם מתחברים אליה, נסו לתרגל את הלידה על מנת להיות מוכנים לרגע הגדול.
תרגלי תרגילי רצפת האגן: בכדי לסייע במניעת בריחת שתן ולהבטיח התאוששות קלה יותר התחילי לחזק את השרירים התומכים ברחם, ושלפוחית השתן עם תרגילים יומיים.
אכלי טוב והישארי פעילים: הקפידי על תזונה מאוזנת מלאה בפירות, ירקות, חלבונים רזים ודגנים מלאים. שלבי תרגילים בטוחים להריון כדי לשמור על הכושר שלך.
טיפים לאמא ולבן זוגה
בשביל אמא:
תפנקי את עצמך, הגוף שלך עובר שינויים מדהימים כדי לגדל את התינוק שלך. קחי זמן לנוח, להזין את עצמך היטב ולעשות דברים שגורמים לך להרגיש טוב.
תקשרי עם בן הזוג שלך. שתפי בגלוי את הרגשות, הצרכים והדאגות שלך. תני לו לדעת כיצד הוא יכול לתמוך בך בצורה הטובה ביותר בתקופה זו.
לכי לחוגים המתאימים לאמהות בהריון כמו יוגה להריוניות, שם תוכלי להכיר אמהות אחרות שעוברות מה שאת עוברת, לשתף לחזק ולהתחזק.
סמכי על האינסטינקטים שלך. את מכירה את הגוף והתינוק שלך הכי טוב. אל תפחדי לשאול שאלות בביקורים אצל הרופא.
לבן הזוג:
תתעניין בהריון. קרא ספרי הריון, פורומים ותתעדכן במה שעובר על זוגתך. נטילת תפקיד פעיל בהריון יכולה לעזור לך להרגיש מוכן ומחובר יותר לתינוק.
תרים לבת בהזוג. אמור לה כמה שהיא יפה, תן לה לדעת שאתה מעריך את כל מה שהיא עושה כדי לגדל את התינוק, ודבר איתה על הפחדים והדאגות שיש לה. קצת אמפתיה והרגעה יכולים להגיע רחוק!
לשניכם:
מערכת היחסים שלך. לידת תינוק יכולה להלחיץ מערכת יחסים. עשו מאמץ לזמן איכות משותף באמצעות ערבי דייטים קבועים, גם אם זה רק ערב סרט שקט בבית. שתפו את החלומות שלכם עבור המשפחה שלכם ותרגלו הכרת תודה אחד לשני.
קבלו החלטות כצוות. שוחחו על העתיד, הפחדים והערכים ההוריים שאתם רוצים להנחיל במשפחה. איך שניכם רוצים לגשת להאכלה, שינה, משמעת וכו'? תיאום ציפיות עכשיו תעזור למעבר חלק יותר להורות.
זכרו, שניכם נמצאים בזה ביחד. שמירה על שותפות חזקה ותומכת היא אחת המתנות הגדולות ביותר שתוכלו להעניק לילדכם. פנו זמן לאהוב אחד את השני בזמן שאתם מתכוננים לגדל את המשפחה שלכם כאחד!